Assalamualaikum dan selamat pagi semua~
Hari ni ramai yang dah kembali berkerja setelah cuti sakan~
KL dan kembali jem... tren dah mula sesak...
ok..ok.. ada kemusykilan sikit la yang ingin saya kongsikan pagi ni..
adalah satu buku ni... buku resepi and petua masak-memasak ni..
mmg menarik petua2nya sebab kitakan manusia biasa...
mesti ada terbuat silap.. terlebih masin.. terlebih manis.. terlepas pedas.. and mcm2 lagi..
yang menarik mata saya adalah petua menghilang/mengurangkan rasa masin pada makanan...
cerr tengok ni..
katanya :
".....setelah gulai mendidih, tutup api & periuk. Biarkan beberapa minit. Kemudian basuh tudung periuk tetapi jangan keringkan.. tutup semula masakan tadi . Rasa masin akan hilang dengan sendirinya"
errk.. kelembapan melanda.. apabila sel-sel otak tak berapa nak berhubung..
apa kena mengena tudung periuk dengan makanan masin tu?
acanerr bleh kurang masin dengan sendirinya?
mohon pakar masak memasak beri pencerahan sikit..
hihihihihi...
wassalam~
No comments:
Post a Comment